Okénko do naší kuchyně

 
PERSONÁL KUCHYNĚ
O každodenní stravu dětí se strarají   tři paní kuchařky  , které si zpětně ověřují, jak dětem jídlo chutnalo a přemýšlí o tom, jak chuť jídla příště ještě vylepšit a průběžně hledají nové receptury, které dětem jídelníček zpestří. Organizaci chodu kuchyně má na starosti vedoucí stravovny, která spolu s kuchařkami pečlivě dbá na dodržování hygienických pravidel v kuchyni, nutričních norem jídla i plnění Spotřebního koše.
 
VÝDEJ JÍDEL VE TŘÍDÁCH
Do výdeje jídel v jednotlivých třídách se zapojují čtyři paní pokojské, které mají na starosti i veškerý úklid v mateřské škole. Díky nim je ve školce stále čisto a uklizeno.
 
 

Luštěniny                                                                                                                                                                                                                                          Velká většina dětí se v jídelníčku s luštěninami prvně setkává až v mateřské škole. Maminky doma dětem luštěniny většinou nepřipravují. Požadavky spotřebního koše jsou však na stravování dětí v mateřské škole nekompromisní a zařazování luštěnin do stravování je nutné. Máme velký zájem na tom, aby dětem luštěniny chutnaly a naučily se je jíst. Proto je zařazujeme v několika úpravách tak, abychom v co největší míře druhy luštěnin prostřídali a podávali je dětem v bohatém spektru připravených jídel. V kuchyni tak upravujeme čočku zlatou i červenou, hrách žlutý, bílé i barevné fazole, cizrnu. Z luštěnin vaříme samostatné hlavní jídlo, ale příídáváme je i do polévek, pomazánek, salátů. Luštěninovou mouku často používáme na zahuštění polévek, k výrobě nudlí a kapání. Mnohdy děti ani nepoznají, že jídlo je uvařené z luštěnin. Stále vyhledáváme nové receptury na obohacení luštěninového jídelníčku. Děti vedeme ke zdravému způsobu stravování, kde luštěniny mají své nezastupitelné místo.

Zeleninové saláty                                                                                                                                                                                                                       Do jídelníčku jsme začali zařazovat zeleninové saláty, které z čerstvé zeleniny připravují paní kuchařky. Snažíme se složení salátů obměňovat, kdy prostřídáváme čínské zelí, mrkev, kapii, ředkvičku rajčata i žlutou papriku. Zeleninové saláty obohacujeme polníčkem, kysaným zelím i červenou řepou. Výběr zeleniny odpovídá ročnímu období a dostpnosti čerstvé zeleniny.

Pomazánkové máslo                                                                                                                                                                                                                      Nutriční poradkyně doporučila v mateřských školách nově zařazovat do jídelníčku pomazánkové máslo. Jeho složení je vhodné pro stravování dětí v mateřské škole, proto jsme ho do jídelníčku již začali zařazovat.
 

Jogurty                                                                                                                                                                                                                             Naše mateřská škola se připojuje mezi školy, které omezují spotřebu plastových obalů. Dětem nenankupujeme jednotlivé jogurty v plastových kelímcích, ale i z ekonomického hlediska objednáváme jogurt ve společném balení. Často využíváme kvalitní bílé řecké jogurty, které dochucujeme rozmixovaným ovocným kompotem nebo džemem. Takto připravený jogurt si mohou děti přidat, což při kusově zakoupených jogurtech nebylo možné. Paní kuchařky chuť jogurtu vždy jinak obmění např. vanilkou, borůvkami, broskvemi. Dětem naše jogurty chutnají a to nám dělá radost.

Ryby                                                                                                                                                                                                                                                Abychm splnili požadavky spotřebního koše, zařazujeme do jídelníčku ryby téměř každý týden. Nakupujeme ryby chlazené, nezamrazené, v nejvyšší kvalitě. Připravujeme afrického sumečka, nilského okouna, okouníka červeného, lososa. Vždy chuť obměníme bylinkami, vhodným kořením, zeleninou. Snažíme se, aby dětem ryba nezevšedněla a stala se oblíbenou potravinou v jejich jídelníčku.